218: Hvordan bli god på å feile

Dec 15, 2021

 

Jeg har tilbragt tre dager med en av coachene mine – en rå dame som omsetter for over $20 mill. Kundene hennes er forfattere som ønsker å bygge business rundt forfatterskapet. En av tingene vi har terpet på, er: Hvordan bli god på å feile?

Hvorfor skal du bli god på å feile? 

Hvis du skal bli en CEO, en daglig leder av en millionbedrift, så betyr det at du er nødt til å opptre som en leder som tjener en million. Kan du ikke det, er det lite sannsynlig at du kommer dit. Du må øve deg på å bli den CEO-en fra dag én.

Hvorfor? Jo, fordi ledere av store firmaer er gode på å gjøre feil! De vet, og tar action på, at feil er stegene til å lykkes.

Vi er ikke trent på å gjøre feil i norsk skole. Ikke i amerikansk skole heller, for den saks skyld. Og det betyr at når vi gjør feil, så får vi den velkjente redselen i oss: At vi dummer oss ut og blir dømt av andre.


Men det vil alltid være andre som vil dømme deg og ha meninger om deg. Så du må lære deg å feile hvis du skal lykkes. Å bli god på å feile er en ferdighet en god leder ha.

 

 

 

Øve og øve

Nå har jeg bygd firmaet mitt opp til 10 mill. NOK – og neste mål er 10 mill. dollar. Det betyr at jeg må øve meg på å gjøre flere feil.

Det er nå en gang sånn at hvis du ikke tar deg selv så høytidelig, så gjør du færre feil. I hvert fall er det min erfaring, at når jeg har øvet meg opp og blitt skikkelig god på å gjøre feil, så gjør jeg færre feil – fordi jeg ikke tar meg selv så seriøst. 

Første steg til å bli god på å gjøre feil, er altså å øve, øve, øve.


Adoptere andres egenskaper – hvem må jeg bli?

Den andre jeg har som huskeregel, er å si til meg selv: Hvem må jeg bli for å nå dette målet?

Tre av mine coacher har omsatt for over ti mill. dollar. Hvilke egenskaper er det de har som jeg må adoptere for å nå målet mitt?

Og det er jo ikke målet i seg selv som er herlig – for hvis du er gründer, hvis du er i prosess eller hvis du er leder, så vet du at det er hvordan hverdagene dine er, det er hvordan du blir i den prosessen for å nå målet, som er fantastisk:

Når du smiler når du har gjort en feil, eller tenker at du lærte mye av å gjøre de feilene – når du tar det med læring, med godt humør, med en attitude som gjør at du er villig til å gjøre nye feil - det er da det er spennende!

Så en av de tingene jeg øver på, er å «låne» ferdigheter – og en av de ferdighetene jeg vet jeg må bli bedre på, er å komme over feil fortere, lære av dem og virkelig nyte de feilene jeg gjør i prosessen.


Være min beste venn

Det tredje jeg øver meg på, er å være min beste venn når jeg gjør feil.

Du må klare å behandle deg selv pent, klappe deg på skulderen og tenke: Du gjorde ditt beste - nå vet du bedre, så da gjør du bedre.

Når du vet bedre, så vil du gjøre bedre. Og det er jo feilene vi lærer av. Uansett hvor dumt det du har gjort er, må du tilgi deg selv.

Tørre å dumme meg ut

Det fjerde jeg øver på, er å tørre å føle på redselen for å feile.

Redselen er jo der for å beskytte oss. Den sitter i den såkalte reptilhjernen som et beskyttelsesinstinkt, og det skal litt til for å endre på det.

Du vil være redd. Så poenget er: Du må tørre å ta beslutninger, gå framover, ta action, selv om du er redd. Selv om du ikke stoler på deg selv. Redselen går ikke bort, så du må lære deg å føle på den - og å tåle den. 

Kort oppsummert:

Du er nødt til å bli god på å feile, hvis du skal bli god på det du skal. Du er nødt til å ta deg selv mindre høytidelig. Du er nødt til å ta massiv action. Du må tørre å gjøre feil, og du må klappe deg selv på skulderen når du gjør det. For det er feilene du lærer av.

 

 

På mastermind er vi mange som øver oss sammen. Det er lettere når vi er flere som går samme vei. Gå inn på grysinding.no/mastermind og sjekk ut om det er for deg.