215 : Tina Holt – min skrivementor

Dec 15, 2021

 

I ukas podcast har jeg med en spesiell gjest – en av favorittkundene mine, men også en av mine aller beste mentorer: Tina Holt.

Hun er min skrivementor, men også en del av Mastermind-gjengen. Her er noe av det vi snakker om:

Hva gjør en skrivementor – og hvordan vet man at man trenger en?

Hvis du har begynt flere ganger og står helt fast i skrivingen, er det på tide å få hjelp av noen. En feil mange gjør når de har tenkt å skrive bok, er at de bare begynner å skrive. Man er nødt til å ha en plan og vite hva man vil.

De jeg jobber med, jobber mye med budskapet sitt – hva de har lært og hva som er interessant å dele. Vi starter der, og da får de gjerne mer fart på prosjektet sitt. Så å få klarhet i hva man faktisk skal skrive om før man setter i gang med å skrive, er smart.

Er det vanlig at man starter og starter og bruker 7 år før man får ut en bok (slik som jeg)?

Det er helt vanlig. Jeg pleier å dele inn kundene mine i to grupper, eller typer:

Forfattertype A er de som alltid har hatt en bok inni seg og alltid har visst at det kommer en bok en gang.

Forfattertype B er gjerne gründere, de som har en business og som vet at det er smart for businessen å skrive bok – de har lyst til å dele faget sitt i en bok.

Mange av oss har litt av begge to, men det er to måter å se på tilnærmingen til det å skrive bok. Type A er gjerne litt personlig, og da står man oftere fast og det tar lenger tid enn det å skrive en bok basert på fag, noe man kan fra før.

Hva er fordelen med å ha deg som coach?

Mange er usikre på om de skriver bra nok. Da sier jeg at det viktigste er om du har en interessant idé. Språket kan jeg hjelpe med på sikt.

Det viktigste er altså å først finne ut: Hva har du lært? Hva vil du lære andre? Og så kan man pynte på språket etterpå. Det er innholdet som er viktig i første omgang. Mange forfattere som kommer til meg blir lettet av å høre det, og da løsner det mye.

 

 

Det kuleste med en bok må jo være partyet – når begynner man å planlegge boklanseringsfesten sin?

Det syns jeg man skal begynne å tenke på ganske raskt. Mine forfattere får beskjed om at de skal se for seg: Hva skjer etter at boken har kommet ut? Når du står der og holder boken i hånda – hvordan føler du deg da? Hva gjør du?

Begynner man å tenke på det som skal skje fra starten av, så holder man seg motivert. Tenk på lanseringen fra dag 1!

Å gi ut bok handler vel også om å ha en rå jobb og å tjene penger på det?

Ja, jeg snakker en del om det. Vi damer kan synes det er uvant å tenke at vi skal mene noe og tjene noe. Vi må tørre å ha våre egne tanker og meninger og å spre budskapet vårt i en bok – og ikke være redd for å tenke at boka skal hjelpe deg til mer økonomisk frihet.

Vi vil så gjerne hjelpe, vi vil inspirere, og vi vil jobbe med det vi er interessert i for enhver pris – bokstavelig talt. Men man får hjulpet flere på en mer allright måte når man vet at man kan leve av det.

BBB: Budskap, Bok, Business

Hvis du har et bra budskap, er det smart å skrive om det i en bok – for den boken blir som en magnet på mange muligheter du kan få: intervjuer, du kan ha kurs på innholdet, folk får vite om deg, du kan ta høyere pris, du kan holde foredrag, lage eventer, få coaching-kunder på lang sikt.

Jeg tror at det å bli en forfatter, være en forfatter, gjør at du kan ta bedre betalt og får flere muligheter. Det er en grunn til at de store i USA alltid har en bok, for man når ut til massene.

Å skrive bok gjør noe med deg som menneske

Det er mange som vil skrive bok, men det er få som klarer det – fordi det kan være veldig tøft. Men hvis du gjør det smart, så kan du få den ut på kort tid, tjene penger på den, og i tillegg vite at du er forfatter. Det er bra for selvtilliten, for selvfølelsen, og du setter spor. Når du er borte, så finnes du på biblioteket …

Fra «drømmejobben» i forlagsbransjen til egen business – hvorfor?

Jeg begynte i forlagsbransjen fordi jeg drømte om å bli forfatter selv - men jeg turte ikke å si det høyt. All utdanning og kurs dreide seg om skriving og bøker, og da jeg endelig fikk drømmejobben i forlag, jobbet jeg med forfattere og bestselgere.

Men jeg ville jo hele tiden være forfatter. Så da jeg til slutt turte å si det, fikk jeg faktisk den boken ut på det forlaget. Jeg fikk tilbud om å jobbe videre på prosjekter i forlaget, men da var jeg allerede på vei ut – jeg hadde skrevet min egen bok, og det var det jeg hadde drømt om. Så da var det enkelt å løsrive seg helt og gå for businessdrømmen.

Forfatteren som lærer andre å bli forfatter – hvordan?

Jeg vet nøyaktig hvordan man kan få skrevet en bok. Jeg har skrevet bok raskt, jeg har skrevet en bok som jeg har brukt lang tid på, og jeg har skrevet tre helt forskjellige bøker – så jeg vet mye om hvordan ting fungerer.

Jeg har hjulpet rundt 30 forfattere ut med deres bøker. Jeg har mye erfaring, så for meg er det så lett å hjelpe, for jeg ser nøyaktig hvor folk står fast. Det er fint for meg å kunne bruke all kunnskapen og erfaringen min til å hjelpe andre.

Jeg bruker meg selv og hjelper andre. Favorittsitat: When you learn, teach! (Maya Angelou). Det er det som er greia mi: Jeg lærer hele tiden selv, og så lærer jeg det bort med en gang. Det er drømmejobben.

Både online-kurs og VIP-kunder – Hvor er det kundene starter?

Jeg har allerede nevnt at man ikke skal starte med å skrive.

Jeg har laget en guide som ligger på www.tinaholt.no/bokinspirasjon, og med den vet du nøyaktig hva du skal starte med.

Mastermind – hvem er det for? Hva har Mastermind gjort for deg?

Hvis du lurer på om det er for deg, så er det det. Er du nysgjerrig og går og tenker på det, så er det ikke noe å tvile på.

Å være på Mastermind med Gry er litt sånn «før og etter». Du blir en bedre utgave av deg selv av å henge med Gry. Så jeg vil anbefale alle som vurderer det, å bli med på Mastermind. Både når det gjelder businessen og det personlige.

 

 

 

Å skrive bok – en selvutviklingsprosess

Selv om du kan kunnskapen din, så stopper det ofte opp. Og da er det ikke kunnskapen som stopper deg, det er det personlige, gjerne en slags redsel. Hvordan guider du kundene dine gjennom denne skrivesperren?

Det handler om å finne ut hvor viktig det er for deg. Du må finne ut hvorfor du gjør det og hva som har fått deg til å begynne å skrive. For du har ett eller annet inni deg som du vil dele, og du kommer ikke til å få fred før du har gjort det. Så det er bare get to work og få det gjort.

Men man må også være bevisst på at det kommer til å være ting som dukker opp. Det kommer til å være vanskelig, og jo mer personlig, jo vanskeligere blir det – men ikke umulig. Og det er verdt det: skriving er terapi.

Jeg sier til alle: du kommer til å tvile på om det er bra nok, du kommer til å bli flau av det du selv skriver, du kommer til å være redd for hva venninnene dine sier, hva de rundt deg skal si – men bare tenk gjennom: Hvor viktig er det for deg å få ut dette?

Og tenk på alt det kule som kommer til å skje etter at den boka kommer ut – det er så verdt det. Du vet hvorfor du skal skrive denne boka, det er en stemme inni deg som sier at du skal gjøre det, og du får ikke fred før du har gjort det – så det er bare å finne en måte å få den ut på – og jeg hjelper til.

Få hjelp!

Går du med en forfatter i deg? Få hjelp!

Jeg, Gry, sløste bort 7 år på å tenke, mens dette året, 2019, er det året bokdrømmen min blir realitet – og det hadde jeg ikke klart uten Tina.

Skal du ha boka di ut innen de neste 6 månedene, så få fart på deg: Tina er in action og klar med nytt kurs. Ta action, ikke nøl!

---

Er Mastermind også for deg?
Klikk her og finn ut