188: Snu en nedtur til en opptur

Dec 15, 2021

 

Vi har alle dårlige dager – og nedturer er en del av livet. Det er nedturene vi lærer av, og det er de som også definerer oss som mennesker. Og nedturene trenger ikke å være en periode hvor vi bare er trist og lei. Det er små ting du kan gjøre for å snu tragiske sitasjoner til å bli gode dager, og du kan til og med snu dem til å bli oppturer med små justeringer. Om du vil.

Du må VILLE det

Det første steget for å snu en nedtur til en opptur, er å ville det. Er ikke hjertet og hodet med, kan du like godt være der nede. Men det kommer sjelden noe godt ut av sutring, selvmedlidenhet, å klandre andre eller å hate andre.

Det er jo også følelser, men de følelsene er det nok lurt å minimere. Vi mennesker har jo utfordringer – og jeg velger å kalle det utfordringer, for med en gang du kaller det problemer, så har du problemer – men det er hvordan du håndterer de utfordringene som avgjør om det blir problemer ut av dem.

 

 

Livet vil kaste på deg omstendigheter som ikke er så bra – men hvordan du håndterer dem er opp til deg.

Og du kan faktisk velge å se positivt på det meste: Også når du mister mennesker som står deg nær, kan du velge å fokusere på det dere hadde sammen.

11 gode tips

Under ser du mine gode tips til å snu en nedtur til en opptur, eller å bare snu en veldig dårlig dag til en god. I podcasten utdyper jeg disse tipsene for deg.

 1. Forvent nedturer og ha en SOP klar (SOP = Standard Operation Procedure).
 2. Ta ansvar, justér og ta action der du kan.
 3. Øv deg på å være i NUET og å være objektiv.
 4. Morgenrutinen rocker! Se hva du har, vær takknemlig for det du har, og ta action mot målet.
 5. Still deg gode spørsmål – hva skal du lære av denne nedturen?
 6. Spør noen om hjelp – kanskje det er nye powerfriends i sikte?
 7. Gjør noe bra for deg selv hver dag – vær villig til å gi slipp på selvmedlidenheten – lag deg en bli-glad-bok.
 8. Heng med folk som ser muligheter og vil hjelpe deg.
 9. Innfør sutretid fra 18–18.30 – ikke forpest hele dagen med sutring.
 10. Bruk mantra daglig – mantra som tenner deg og får fram det beste i deg.
 11. Hold fokus på hvor du skal – ikke på det som har skjedd.

Morgenrutinen rocker

Har du ingen mål som trekker deg fremover, så får du garantert flere nedturer enn oppturer – eventuelt et veldig kjedelig liv. Jeg elsker morgenrutinene mine som gjør meg klar for hver dag og gir meg tonnevis av energi. Og målene jeg setter meg, gjør at jeg velger meg gode dager. Gode dager, det er de dagene der jeg gjør mange feil på veien og lærer nye ting. Det er ikke de dagene der alt går på skinner, men det er de dagene jeg ser hvor mye trøbbel jeg presterte å få til, og hva jeg skal ta med meg av læring fra dette.

 

 

Skriv ned dine superpowers

Jeg har også skrevet ned de ti tøffeste periodene i livet mitt, og hvilke superpowers jeg fikk av dem, eller hva det var som gjorde at jeg kom meg ut – slik at jeg når som helst kan minnes på at jeg er i stand til å håndtere det meste, at jeg ser på problemer som utfordringer som kan løses. Jeg har klart å komme meg ut av mye verre situasjoner, og om jeg velger det, kan jeg hente frem superpowers igjen og klare hva som helst.

Tenk positivt – snu på ordene

Det koster deg like mye energi å være negativ som positiv. Ofte har vi bare øvd lenger på å være negativ og å se problemer, hvor «slitne» vi egentlig er og hvilke områder vi «sliter» med. Snu på noen få ord, for eksempel å si «Jeg må hvile litt» i stedet for å tenke på hvor «sliten» du er – og du er på vei til å bytte ut automaten med å se problemer, til å bli en som håndterer en hvilken som helst utfordring.

Gjør denne dagen til din beste!