14 Et mesterverk av Petter Stordalen

Dec 15, 2021

Ukas episode på ”Grunderkanalen - og mye mer” handler mest om ”mye mer”.  For i dag gjør jeg nemlig noe jeg ikke har gjort før. Hiver meg selv ut på dypt vann og er bokanmelder for en dag – noe jeg ikke hadde våget om det ikke var for nettopp denne boken som jeg har fått helt på hjernen:

Jeg skal fortelle deg min hemmelighet – av Petter Stordalen

Boken har gitt meg så mange a-ha opplevelser og inspirasjon – hvordan vi mennesker lever livet, men også råbra læringer om hva som skal til for å lykkes som gründer og bygge en bedriftskultur av vinnere som våger være annerledes. Om du er gründer eller ei – skal du lese en bok i år så få med deg denne!

 

Du kan abonnere på GrunderKanalen på  iTunes HER (er gratis)  

 

 

Selv hadde jeg lenge et elsk/hat forhold til Stordalen. Jeg har alltid digget at han er smågærn, modig  og tørr å vises. At han er unorsk, energisk og har masse selvironi.

Men jeg oppfattet han også som litt for mye, litt for høy på seg selv – rett og slett litt for mye Petter Stordalen.

At det kommer fra annerledes-Ambassadøren, Gry som tar mer plass enn de fleste, høres ut som å kaste stein i glasshus.  Og ja, jeg var dømmende uten at jeg hadde kjennskap til hvem mannen er. Dels på grunn av ”min Petter historie” – kortversjonen er at jeg møtte Petter første gang som 16 åring da jeg var stormforelska i en kompis av han. Og Petter var alt annet enn imøtekommende men var veldig tydelig på at denne nordlendingen burde holde seg der hun kom fra.

Nå har elsk/hat forholdet mitt gått over til RESPEKT! Han har virkelig skrevet et mesterverk som fortjener din oppmerksomhet. Denne podcasten er en hyllest til boka. Få med deg podcast episoden hvor jeg deler hva som gjorde aller størst inntrykk på meg – og som jeg tar med meg videre i mitt liv og menneskene rundt meg.  Og ikke minst – jeg oppfordrer deg til å lese boka og bli inspirert! Tenker du, som jeg gjorde, at han er ”litt vel mye”, så bestem deg for å være åpen og se hva mannen skaper av verdi for så mange – og ta med deg læringen som passer deg.

Klikk her for å sjekke ut mine Topp 5 business bøker

Noen a-ha opplevelser fra boka:

Læringer fra mennesket Petter

1. Brennende ønske om å sette spor etter seg Boka viser en ydmyk reflektert og ærlig Petter og med selvinnsikt. En som ønsker å gjøre en forskjell for mennesker. Sette et fotavtrykk for familie, venner, kunder og ansatte. Det handler aldri om penger. Det handler om å by på seg selv. Bety noe for noen.

"Det er ok å være ambisiøs."

2. Deler av sine feilsteg – gjør deg til en venn Petter har selvsagt gjort masse tabber - ingen kommer til suksess uten å gjøre feil på feil – og det var når han klarte å lære av feilene han følte seg fri. Jeg kjente meg så igjen og så speilbildet av hvordan mine egne feil påvirker meg. Det inspirerte meg til å tørre å være mer åpen om mine feilsteg. Det er endel av det å være i endring – og vi får bedre relasjoner til mennesker som en bonus : )

3. Mental trening Boken er egentlig en innføring i mental trening som vi kan kopiere. Holdninger, struktur, disiplin. Det er de kjedelige tingene som gjør livet ekstraordinært. Man kan ikke være helt om natten og helt om dagen (selv om Petter er en mester på å tegne et bilde av at han er det). Han velger langsiktige mål foran kortsiktig lykke, og han har rutiner som støtter han og gjør han til sin egen suksess.

"Du trenger ikke ekstrem viljestyrke – bare en god autopilot."

Læringer fra gründeren Petter

1. Du trenger ikke å være kvalifisert – men du MÅ ha gjennomføringskraft Energi og gjennomføringskraft overgår talent. For det er smart jobbing og det å ta action som skal til for at man blir den foretrukne, den som får jobben eller kontrakten. De som tar action selv når man ikke vet resultatet er de som  vinner, ikke de som er mest talentfulle.

2. Du må tørre å være annerledes på alle mulig måter Tørr å gå mot strømmen.  Petter deler i boka hvordan vi trenger å tenke for å bryte normalen vår. Vær annerledes i dine samtaler med mennesker også. Er folk rundt deg negative – vær den som snakker positivt om andre.  Og vær brandet ditt – du er annerledes og unik. Bruk det bevisst.  Her er en link til en artikkel  jeg anbefaler om dette temaet, kalt  ”disruption” på godt norsk.

3. Bygg kultur Hvordan Stordalen har klart å bygge en helt unik bedriftskultur blant Choice´erne, hvor endring og annerledes er noe man sikter mot er imponerende. Inspirerende er også historen om Ole Gunnar Solskjær - jeg lo og gråt på en gang. Selv er jeg fornøyd med at jeg har klart å skape en god kultur for SkapDinDrømmejobb kundene mine – men jeg fikk en stor a-ha at jeg ikke har klart det internt i selskapet vårt. Det er en tabbe og målene for 2016 er allerede justert.

"Man kan ikke skape en god bedrift basert på kondomledelse." 

En genial bok som må leses. Du kan kjøpe den HER - får ikke provisjon om du lurer : )