12 Are Traasdahl - Supergründeren lever The American (biz) Dream

Dec 15, 2021

Are Traasdahl kommer fra Orkanger utenfor Trondheim, men bor nå i Miami og jobber fra New York hvor han bygger opp sitt nye "business empire."

Are har holdt på som serie-gründer en stund. Han tenker alltid stort når han bygger nytt og ser etter 3 spesifikke ting før han satser: 1) At businessen har potensiale for $1 milliard i salg, 2) at man kan patentbeskytte teknologien/varmerket og 3) at man relativt raskt kan tjene penger.

For noen år siden solgte han unna firmaet sitt Thumbplay (i dag kjent som iHeartRadio), og etter en tenkepause bestemte han seg for å gå ”all in” med sin nye ”baby” - Tapad. Han er på god vei og på kort tid har han skapt et nytt selskap basert på ny, ”disruptive” teknologi,  med kraftig vekst i omsetning og 160 ansatte i USA.

Are er utvilsomt en suksessfull seriegründer, men han bygger ikke bare opp bedrifter. Han er også veldig bevisst på å lede og bygge opp enkeltpersoner – både internt i bedriften, men også blant folk som er i nettverket hans. Selv trengte jeg for eksempel hjelp av Are da businessen min i USA gikk dårlig - jeg mistet tro på meg selv, var langt nede og samtidig var visumet i ferd med å løpe ut – og da var Are der med sine uvurderlige råd og støtte.

"Vil du være innovativ så er det meningen at du får ”nei” i begynnelsen. Etter hvert vil de skjønne deg, ditt konsept og at det funker. Det viktigste er at du har tro på det selv - så kommer de andre etter hvert. - Are Traasdahl

Hør hele intervjuet med Are her:

 

Du kan abonnere på GrunderKanalen på  iTunes HER (er gratis)  

En god teamleader

Med en mor som alltid skulle bestige toppen av alle fjell og med en far som alltid tenkte det motsatte av andre og aldri ga opp, så fikk Are viktige gründer-verdier inn med morsmelka . Og han har tatt med seg det beste fra begge foreldrene som han drar nytte av når han bygger opp organisasjonen og team.

"Å hjelpe andre samtidig som firmaet blir større er utrolig givende. Jeg ønsker å se andre lykkes - det gir meg mye tilbake når jeg kan hjelpe." - Are Traasdahl

  • Om du vil endre en bransje krever det mye arbeid og at du er innovativ; aller viktigst er at du har de rette folkene rundt deg og med deg, sier Are.  Og mange av dem som var med Are fra starten av har han tatt vare på og utviklet sammen med firmaet. Han bruker 80% av tiden sin til å snakke med mennesker, bygge relasjoner og team. Han ser alltid etter personer som gjør teamet bedre, ikke etter enkeltpersoner. Og han tror på felles eierskap til bedriften, slik at når det går dårlig så ”eier” alle utfordringen og ønsker å løse det – og på samme måte eier alle suksessen når firmaet går bra.

The American Dream

Are legger ikke skjul på at han synes det er kult å gjøre suksess over dammen. Han er med rette stolt over det han har oppnådd så langt. Mye hardt arbeid over tid gjør også at han nå kan bruke mer tid sammen med familien i Miami og venner. For å få til begge deler så jobber han hardt og intensivt 3 dager i uken, og litt mindre hardt resten av uken.

"Når du er liten vil du slå alle de store - når DU bli stor så er det tusenvis som ønsker å slå deg." - Are Traasdahl

Are er raus og ønsker virkelig å se andre lykkes. Han stortrives i USA hvor han opplever en veldig positiv kultur, og spesielt her i New York hvor gründere virkelig støtter og heier på hverandre. Å starte opp noe helt fra grunnen kan være utrolig tøft. Derfor er det viktig å ha et godt støtteapparat – både i form av gode venner og i teamet.

Tips til andre gründere

Are mener det er viktig å gjøre ordentlig grunnarbeid før man starter opp nytt. Derfor har han alltid brukt mye tid på analyse og vurderinger av hva som vil skje i fremtiden og hvilke business-modeller som vil funke.  Selv brukte han ett år og vurderte 26 forskjellige selskaper og et utall forskjellige  framtidsscenarioer før han startet opp Tapad.  – Skaper du deg en stor visjon og ett bilde av fremtiden – da er det også lettere å se behovet og markedet for din idé, sier han.

Risikoen for å starte opp noe eget er ikke så stor, mener Are. Fordi man kan alltids falle tilbake på en ”vanlig jobb”. Han mener det er viktig å ta sjansen. De 2-3 første årene er tøffe for de aller fleste, men det er da det er viktig å vise hvor mye juling du kan tåle. Man kan ha en fantastisk idé, men uten hardt arbeid kommer man aldri langt. Gjør nødvendige justeringer underveis, men ha alltid fokus på målet og  ”gutse” hele veien til du kommer dit.

- Lykke te til alle samma som skal bygge firma, avslutter Are med et stort glimt i øyet.

Håper du ble like inspirert av Are som det jeg ble!

Du kan laste ned denne podcasten her og få med deg dette utrolig inspirerende intervjuet igjen fra mobilen din!

Kom i kontakt med Are Traasdahl:

 TapadLinkedin