05 Eva-Charlotte Stenset - Når livet blir tøft, må du bli tøffere

Dec 15, 2021

Eva-Charlotte hadde en drøm fra hun var liten om å bli selvstendig. Hun hadde en visjon om å skape sitt eget TV produksjonsselskap. Hun tok steget fra trygg og fast jobb til å drive sitt eget firma: ”Si det med video”.

Eva-Charlotte møtte veggen og ble sykemeldt. Hun var perfeksjonist, skulle rekke å gjøre alt og gjøre det nøye. Om hun ikke fikk det til fikk hun dårlig samvittighet. Til slutt fikk hun nok og begynte å sette tydelige grenser for alt hun skulle gjøre, og ikke gjøre.

 

 

Du kan abonnere på GrunderKanalen på  iTunes HER (er gratis)  

 

 

Trygt og godt

Hun hadde det som mange ville kalt ”drømmejobber”. Hun har følt seg privilegert når hun har jobbet på TV , for en statsråd og som kommunikasjonsrådgiver. Hun har hatt mye glede av jobbene hun har hatt, men en dag ville hun gjøre noe annet. Hun ønsket å styre dagen og ikke bli styrt av dagen. – Enten hopper man og tar sjansen der og da, eller så hopper man aldri.

"Hør hele intervjuet med Eva-Charlotte her"

 

 

Hun skulle ønske å se at folk ga litt mer blaffen. At man ikke fokuserer på hva som kan gå galt, men hva man kan få ut av denne muligheten. For henne har det hjulpet å tenke at man lever bare en gang, og at man ikke blir å angre på ting når man ser tilbake på livet. – Jeg ønsker å ha følelsen av at jeg satset og turte. At det var berg og dalbane, men det var gøy!

Alene, men selvstendig

Som gründer opplever hun det er utfordrende å ikke ha et arbeidsmiljø rundt seg. Hun har derfor lært seg kognitiv terapi. Om hun starter dagen med å tenke negativ, så vet hun at dagen kommer til å bli negativ. Derfor er hun rask å stoppe disse tankene før de kommer for langt. Som for eksempel trening. De dagene hun våkner og kjenner at hun ikke orker å trene, er de dagene hun må komme seg ut for å endre holdning.

Å være gründer innebærer at man må gjøre det meste selv, til og med det man ikke kan. For Eva-Charlotte er den største utfordringen å outsource oppgaver, siden hun er kontrollfreak. Hun innrømmer at dette er noe hun må jobbe med for å utvikle både seg selv og firmaet.

Det som lokket Eva-Charlotte til å starte for seg selv var alle mulighetene hun så hun hadde. Som gründer har man verden for sine føtter og kan gjøre omtrent hva man vil og hun har alltid følt at hun kom til å klare seg. Nå har hun friheten til å stå opp kl 10 om hun er trøtt en dag, eller trene på formiddagen om hun ønsker det.

Erfaringer som gründer

Hun henter inspirasjon mange steder, både fra toppledere og andre gründerkvinner. Ser hun et bilde på sosiale medier av en sprek dame, blir hun ikke misunnelig. Da velger hun heller å bli motivert.

Drivkraften hennes ligger i gevinsten av å lykkes. Den kriblende følelsen hun får når hun tror hun kommer til å feile, men så klarer hun å lykkes. – "If you wanna be a queen, walk like one."  Når hun ser at hun har satt seg et mål som kanskje er litt for mye for henne, tenker hun at hun hvert fall skal klare det!

Hun har erfart at som gründer må du følge magefølelsen. For å finne ut hva du brenner for så må man skru av alt rundt seg og spørre seg selv: Hva ønsker man å oppnå i livet? Når vi lever i et samfunn der det skjer så mye er det viktig å prøve å komme i kontakt med seg selv, legger hun til. Viktig er det også å sette seg klare mål, og vite at det kommer dager der det kan være så fristende å gi opp- men det er da man må stå i det!

Motgang har Eva-Charlotte også kjent på. Når det stormer som verst og hun har kaos i hodet, setter hun seg ned og legger en strategisk plan. Slik får hun kartlagt hva som skal gjøres og hva hun egentlig er stresset og urolig for. Slik får hun ”system” både i hodet og i livet. Hun synes det er viktig å akseptere at ting ikke er lett. Da hun var nede og hadde mange baller i luften da hun var yngre søkte hun trøst hos sin far, som svarte henne med: - Når livet blir tøft, må du bli tøffere. Du må bli så tøff at ingenting kan knekke deg.

Dette har ligget i underbevisstheten hennes i alle år og vært med på å gjøre henne så tøff som hun er i dag.

Ønsker du å få gratis online-kurs av Eva-Charlotte Stenset?

Meld deg på her: Eva-Charlotte